Misafir

Misafir  Kalem

 

E-ATIK

A+A-


            Her 2 yılda bir kullanıp attığımız cep telefonlarının doğaya verdiği ancak görmediğimiz sonuçları var.

            İlk cep telefonu ile tanışma 10 yaşında başlıyor. İstatistiklere göre telefonlarımızı her 2 yılda bir değiştiriyor ya da modelini yükseltiyoruz.

            Yine istatistiklere göre ülkemizde insan ömrü beklentisi 80 yıl. Bu her insanın yaşamları boyunca yaklaşık 30 – 35 telefona sahip olacağı anlaşılıyor.

            Ülkemizde de her yıl 15 – 16 bin cep telefonu kullanım ömrünü tamamlamadan çöp kutularına atılıyor yada evlerin köşesinde belki lazım olur diye unutulmuş şekilde atıl olarak bekliyor.

            Uzmanlar bu durumu e-atık olarak değerlendiriyor, hızlı değiştirme alışkanlığımız yıllık e-atığı büyütüyor.

            Yapılan araştırmalara göre her yıl dünya genelinde 1.4 milyar cihaz üretiliyor, bir telefon yapmak için 7 kg yüksek dereceli altın cevheri, 1 kg tipik bakır cevheri gibi madenlerin çıkarılması gerekiyor. Yıllık üretilen telefon miktarı için yeterli hammadde tedarik etmek için teknoloji şirketleri tonlarca cevher madenciliği yapıyor.

            Yenilenen her telefon , gerçek ömrünün sonuna ulaşmadan başka bir kullanıcının elinde ikinci, üçüncü veya dördüncü bir ömre sahip olabilir.

            Gezegenimizin nadir kaynaklarını kurtarmak ve yeniden kullanmak için yenilenmiş telefonlar kazançlı bir yol olabilir.

            Akıllı telefonlarımız eksi olsa da bazı parçaları değerlerini kaybetmez, yapılan araştırmalara göre 1 milyon "ölü" cep telefonu 16 ton bakır, 350 kg gmüş, 34 kg altın ve 15 kg paladyum kaynağı olabilir.

            Gezegenimizin, ülkemizin, karşı karşıya olduğu tehditlerin göz ardı edilemeyeceği bir zamanda bu değerli metaller her zamankinden daha kıymetlidir.

            İnsanlarımız doğal kaynakları koruma ihtiyacı üzerine konuşmakta oldukça başarılılar, ancak doğal kaynakları koruma hususunda yeterli hareketi göstermemekte.

            Ülkemizi, korumakta hepimiz sorumluyuz, e-atıkları durdurmak için herkesin dahil olması gerekiyor.

            Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın önderliğini yaptığı israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atığın oluşması durumunda kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanması yönünde ki “sıfır atık” çalışmaları desteklenmeli, kurum ve kuruluşlarımız üzerine düşeni yapmalı, insanlarımızda bunların takipçisi olup  çevre sorunlarının çözümünde rol almalılar.

Bu yazı toplam 1441 defa okunmuştur.

Yazarın Geçmiş Köşe Yazıları