Maymun çiçeği virüsü nedir?

Maymun çiçeği virüsü nedir?

Maymun Çiçeği virüsü nedir? Ne değildir?

A+ A-


2019 yılında Çin’de ortaya çıkan ve 2020 yılında dünyanın tamamına yayılan Koronavirüs salgınının etkileri halen devam ederken, dünya genelinde endişelere neden olan bir virüs daha ortaya çıktı. Maymun Çiçeği virüsü olarak adlandırılan bu virüs, insanların kafasını karıştırmaya başladı. Bizler de Maymun Çiçeği virüsü nedir? Ne değildir? Sizler için tek tek araştırdık. 


 
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?
İngilizce ismi Monkeypox olan virüs, dilimize Maymun Çiçeği virüsü olarak girdi. İnsanlarda görülen suçiçeği hastalığının yakın kuzeni sayılabilecek olan hastalık, Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi. 

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ İLK NEREDE GÖRÜLDÜ?
Maymun Çiçeği virüsü ilk olarak 1958 yılında maymun kolonilerinde keşfedildi. İnsana bulaşan ilk vaka ise 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görüldü. 

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
Hastalık bulaşan kişide, ateş, baş ağrısı, vücudun çeşitli bölgelerinde şişlikler, sırt ağrısı, kas ağrıları, halsizlik ve vücutta döküntü gibi etkiler gözlemlenebiliyor. 

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI ÖLÜMCÜL MÜ?
Virüs hakkında en çok merak edilen sorulardan biri de ‘Maymun Çiçeği virüsü öldürür mü?’ sorusu oldu. Uzmanlar, virüsün genellikler hafif olarak atlatıldığını belirtse de, Kongo türünün her 10 kişiden 1’inin ölümüne neden olduğu da görülmüştür. 

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
Maymun Çiçeği virüsünün bulaşma oranı, yakından tanıdığımız koronavirüse göre daha düşüktür. Virüs vücuda, sıyrıklar ve açık yaralardan, solunum yolundan ve gözlerden girebiliyor. Ancak uzmanlar, virüsün insandan insana bulaşma oranının düşük olduğunu ve büyük bir salgına dönüşmeyeceğini belirtiyor. 

MAYMUN VİRÜSÜ HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?
İnsandan insana yayılmaz hızı düşük olsa bile Maymun Çiçeği virüsü şimdiden birçok ülkede görüldü bile. Bunun sebebi ise uzun süren koronavirüs salgınının ardından kısıtlamaların dünya genelinde kaldırılmış olması ve bu nedenle seyahatlerin artmış olması. Maymun Çiçeği virüsü şuana kadar Afrika kıtası haricinde, İngiltere, Kanada, İspanya, İtalya, ABD, İsveç, Portekiz, İsrail ve Avusturalya’da görüldü.

BELÇİKA’DAN İLGİNÇ İDDİA!
Belçikalı yetkililer, Belçika’da görülen tüm Maymun Çiçeği vakalarının Darklands adlı fetiş festivaliyle bağlantılı olabileceğini belirtti.


Bu haber toplam 396 defa okunmuştur