E- İMZA HAKKINDA HER ŞEY BURADA

E- İMZA HAKKINDA HER ŞEY BURADA

E-İmza Nedir, Nereden ve Nasıl Alınır? E-İmza Hakkında Her Şey!

A+ A-

Günümüzde bireylerin ve işletmelerin pek çok resmi işlemini ıslak imzanın sahip olduğu geçerlilikle yapmasına olanak tanıyan e-imza, bürokrasinin azalması ve işlemlerin kolaylaşarak hızlanmasına önemli bir katkı sunuyor. Elektronik imza konusunda akıllara gelen e-imza nedir, e-imza nereden alınır, e-imza nasıl alınır ve bu konuda diğer tüm sorulara cevapları bu yazımızda veriyoruz.

E-İmza nedir?
Kanunda belirtilen en genel ve basit anlatımıyla e-imza, başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veri olarak tanımlanmaktadır.

Islak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip olan elektronik imza, elektronik olarak yapılan işlemler sırasında gönderilen bilginin yolda değişmediğini, gönderen kişiye ait olduğunu ve inkar edilemeyeceğini garantiler. Yani elektronik ortamda gerçekleşen işlemlerde, kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğunu garanti eder.

E-imzanın sahip olduğu özellikler
23 Temmuz 2004 tarihinde yürürlüğe giren 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na göre güvenli elektronik imzanın sahip olduğu özellikler şöyle anlatılıyor:
Elle atılan imza ile aynı hukukî sonucu doğurur
Elle atılan imza ile aynı ispat gücünü haizdir
Usulüne göre güvenli elektronik imza ile oluşturulan elektronik veriler senet hükmündedir
Bu verilerin aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılır
E-imza nasıl oluşturulur?
E-imza almak için yetkili Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı’lara (ESHS) başvuruda bulunmak gerekir. Gerekli olan Nitelikli Elektronik Sertifikalar için başvurulacak bu hizmet sağlayıcılar, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na bildirim yapmış durumda olmalıdır.

Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı listesine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu web sayfasından ulaşılabilir.

E-imza oluşturmak için kimlik kontrollerinin yapılması gibi bir zorunluluk vardır. Kimlik kontrolü adreste kurulum hizmetiyle birlikte yapılabilir.  Noter aracılığıyla da kimlik kontrolü mümkündür. Kurumsal başvurular için ise başvuru sözleşmesiyle kontrol sağlanır. Dördüncü yöntem olarak da hizmet sağlayıcı ofisine giderek kimlik kontrolü sağlanabilir.

Bireysel başvurularda T.C. Kimlik numarası yazılı olan nüfus cüzdan fotokopisi ile noterde imzalanacak NES Kullanıcı Taahhütnamesinin hizmet sağlayıcıya gönderilmesi gerekmektedir. Nitelikli elektronik sertifika, alındığı tarihten itibaren talep edilen süre dikkate alınarak 1, 2 veya 3 yıla kadar geçerlidir.

E-imza nerelerde kullanılır
E-devlet uygulamalarında (turkiye.gov.tr)
E-imzanın zorunlu tutulduğu kamu projelerinde (UYAP, Sanayi Bakanlığı, EKAP…)
MERSİS Projesi kapsamında ticari sicil işlemlerinde,
Gümrük ve dış ticaret işlemlerinde,
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Sisteminde,
Çalışan hizmet sözleşmelerinde ve diğer tüm sözleşmelerde,
Banka talimatlarının gönderilmesinde,
Performans, izin, fazla mesai ve masraf onay formlarında,
Genel Kurul, Ortaklar Kurulu ve Yönetim Kurulu kararlarının imzalanmasında,
Bayi ağı iletişiminde sipariş sürecinde,
Elektronik arşivin e-imzalanmasında,
Islak imza gerektiren tüm uygulamalarda kullanabilirsiniz.

E-İmza Nedir, Nereden ve Nasıl Alınır, E-İmza Hakkında Her Şey, 


Bu haber toplam 502 defa okunmuştur